op iemands weg liggen


op iemands weg liggen 1.0

zich op de route bevinden die iemand volgt om op zekere plaats of bestemming te komen

Algemene voorbeelden


Deze stok verschaft dus tastinformatie en helpt de blinde zich te beschermen tegen de verschillende obstakels die op zijn weg liggen.

http://www.braille.be/nl/default.asp

Hij liep met de knieën lichtjes naar buiten zoals voetballers doen als ze het veld betreden. Alles wat op zijn weg lag kon een trap krijgen.

NRC,

De vleeshal ligt op mijn weg en de sjochet daarnaast, in het openbaar druk doende, schijnt me de enige hier die in staat is achter mijn rug nog iets aardigs over mij te zeggen.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Voor Kaunas alleen moet je niet helemaal naar Litouwen reizen. Maar als het op je weg ligt, is het mooi meegenomen, vooral dan vanwege het museum dat gewijd is aan de Litouwse componist en schilder Michael Ciurlionis.

De Standaard,

op iemands weg liggen 2.0

iemands taak zijn; verwacht worden dat men het betreffende als zijn taak ter harte neemt en uitvoert; door de genoemde uitgevoerd moeten worden

Algemene voorbeelden


De ex-premier zelf zegt dat het niet op zijn weg lag, te vragen naar de herkomst van de stukken die door bemiddelaars werden aangeboden.

NRC,

Ik wil geen invloed uitoefenen op de besluiten die hier genomen worden, maar als voorzitter van de Wetenschapscommissie zou zoiets wel op mijn weg liggen.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

De nieuwe BRTN-bestuurder [...] zegde na het opnemen van zijn omroeptaak in beperkte kring informeel, dat het enkel op zijn weg ligt in programmaproductie tussenbeide te komen indien het belang of het imago van zijn omroep worden geschaad.

De Standaard,